Artikelen voor het zelf maken van bier en wijn kunt u online bestellen in onze webshop.
Home arrow Bier - Zelf maken
Reclame
Bier - Zelf maken

Het gebruik van de BREWFERM bierpakketten is zéér eenvoudig. Voor alle types is de bereiding in principe dezelfde. De hoeveelheden toe te voegen SUIKER en WATER zullen echter verschillen naargelang het biertype. Deze verschillende hoeveelheden staan vermeld in de WATER- en SUIKERTABEL.

METHODE

Verwijder gist en etiket en dompel het blik gedurende een 10-tal minuten in heet water. Giet de inhoud dan over in een gereinigd gistingsvat (witte plastic emmer, mandfles, drukvat, …). Spoel het blik na met 1 liter warm water en voeg eveneens toe. Voeg 2 liter warm water - waarin de hoeveelheid SUIKER 1 werd opgelost - toe en meng grondig. Voeg tot slot de hoeveelheid WATER 1 toe en laat het geheel afkoelen tot ca. 20°C. Los de biergist volledig op in een half glaasje (ong. 150 ml) water van ca. 25°C en roer dit na 15 minuten onder het afgekoelde geheel.

GISTING

Dek het gistingsvat af met een waterslot. Plaats het op een warme plaats (25°C) en laat ong. 10 dagen gisten. De gisting is beëindigd als er geen gasbelletjes meer opstijgen of als het waterniveau in het waterslot gelijk blijft. Nauwkeuriger is het gebruik van een hydrometer : de eerste gisting is beëindigd als het soortelijk gewicht (SG) 1.010 geworden is (voor Christmas 1.020). Hevel het bier over in een ander zuiver recipiënt zonder het sediment op te schudden en los daarna de hoeveelheid SUIKER 2 op in dit bier. Hevel nu het aangezoete bier af in stevige bierflesjes of in een drukvat (zie verder). Sluit de bierflesjes af met een kroonkurk en laat ze op een warme plaats staan gedurende 5-7 dagen. Deze tweede gisting duurt ongeveer 1 week. Laat dan het bier rijpen en klaren op een koele plaats (ong. 10°C) gedurende 6 tot 8 weken. Schenk uw overheerlijk BREWFERM bier voorzichtig uit ZONDER de gistbodem op te schudden. GEZONDHEID !

DRUKVAT

Als u een drukvat gebruikt, moet u onmiddellijk na het overhevelen en aanzoeten van het bier de ontspanner op het vat plaatsen. Zo blijft het natuurlijke koolzuur zoveel mogelijk behouden. De koolzuurpatroon mag echter slechts NA de tweede gisting - dus na 1 week - geplaatst worden. Een te hoge koolzuurdruk zou de gisting belemmeren.

TIPS

* BREWFERM
bieren zijn aromatische en sterke bieren en vereisen meestal een langere rijpingstijd (6 - 8 weken). Neem deze termijn zeker in acht ! Uw geduld zal beloond worden met een niet te evenaren kwaliteitsbier !

* Gebruik bij het bier maken liefst gekookt en afgekoeld water. Dit komt zowel de smaak als de schuimkraag van het bier ten goede.

* Om een specifieke smaak te krijgen, kan u in plaats van gewone kristalsuiker ook kandijsuiker of ruwe rietsuiker gebruiken. In dit geval dient u wel 5% MEER te gebruiken.

* ALLE recipiënten, flesjes en materialen dienen zéér goed gereinigd te zijn. Gebruik hiervoor liefst een in de handel verkrijgbaar speciaal reinigingsmiddel, zoals
CHEMIPRO.

De meeste BREWFERM bieren zijn lang bewaarbaar. Des te sterker het bier, des te langer de bewaartijd.

PROOST !

 

Type  

 

Brouw-

hoeveelheid 

 Suiker1

 

Water1

 

Bottel-

dichtheid 

 Suiker2

 

 Pils  12 l  -  8 l  1010  100 g
 Pils  20 l  1000 g  16 l  1010  165 g
 Gallia  12 l  1000 g  8 l  1010  100 g

Abdijbier

 9 l  500 g  5 l  1010  90 g
 Christmas  7 l  -  3 l  1020  -
 Ambiorix  15 l  1075 g  10 l  1010  120 g
 Kriek  12 l  500 g  8 l  1010  100 g
 Diabolo  9 l  500 g  5 l  1010  90 g
 Gold  12 l  500 g  8 l  1010  100 g
 Oud Bruin  12 l  830 g  8 l  1010  100 g
 Tarwebier  15 l  750 g  11 l  1010  150 g
 Grand Ccru  9 l  500 g  5 l  1010  90 g
 Triple  9 l  500 g  5 l  1010  90 g
 Framboos  12 l  500 g  8 l  1010  100 g